Skip to content

Glossari

En aquesta pàgina pretenem oferir algunes definicions (a poc a poc) sobre termes relacionats amb les TIC.

Bretxa digital

Desigualtat provocada per l’adveniment de l’anomenada societat de la informació entre els grups de població que tenen accés a internet i a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i els que no en tenen. Gran part de la població mundial continua exclosa de l’accés a les TIC, i actualment constitueix un dels indicadors de desigualtat tant en el pla internacional com en l’interior d’una mateixa societat.

Cercador

Programa d’accés remot que ajuda els usuaris a trobar informació dins d’internet. Generalment els cercadors es presenten a l’usuari en forma de formulari dins una pàgina web interactiva. L’usuari omple el formulari per indicar el tipus d’informació que desitja cercar; per a fer-ho, i segons el cercador usat, es poden usar paraules clau, combinacions d’aquestes amb operadors booleans o petites frases descriptives. Un cop realitzada la cerca, el cercador retorna un llistat de possibles adreces dins la xarxa que podrien contenir la informació desitjada; sovint, cadascuna d’aquestes adreces s’acompanya d’una petita descripció de la pàgina que apunta i d’un valor de confiança calculat pel cercador de forma més o menys opaca.
L’estrella dels cercadors, almenys a Espanya és Google.

Creative Commons

És una organització americana sense ànim de lucre fundada el 2001 que a finals de l’any 2002 va iniciar el projecte de llicències que reservaven només alguns drets. El projecte iCommons es va iniciar el 2003 per adaptar les llicències nord-americanes a les jurisdiccions de cada estat i a l’Estat espanyol la Universitat de Barcelona és qui ha liderat aquesta adaptació en castellà i català, disponibles des de l’1 d’octubre de 2004.
Hi ha sis tipus de llicències que combinen els següents drets reservats: reconeixement de l’autoria, ús comercial, transformació per fer-ne obres derivades i manteniment dels drets.

(Vist en: http://cat.creativecommons.org/)
Edupunk
Terme encunyat per Jim Groom (Downes, 2008), el “edupuk” està «centrat en l’estudiant, en la varietat de fonts, en la inventiva, en la creació parell a parell més que corporativament, i subscrit per una postura política progressista». 

(Vist en: Proyecto facebook, 2010)

Emoticon0

És la combinació de signes alfabètics i de puntuació que representen sintèticament cares humanes amb expressions. Es miren inclinant el cap cap a l’esquerra. 😉 i 😦 són picada d’ullet amb somriure i expressió trista. El nom ve de l’anglès emoticon, de emotion (“emoció”), pel que potser haurien de cridar-se “emociocono” (encara que quasi ningú usa aquesta paraula). Hi ha qui diu emoticón,  emoticones, però açò és directament anglès. Molta gent usa “caritas”, que sona millor.

(Vist en: http://jamillan.com/v_icono.htm#Emoticono)

Google:

Cercador d’informació en la World Wide Web. El seu motor de recerca es basa en la tecnologia PageRank, la qual assegura que, a partir d’una mesura objectiva de la importància, els resultats més idonis sempre apareixen en primer lloc. En menys de mig segon Google llista, per ordre d’importància i després d’accedir al voltant d’1,3 bilions de llocs web, els resultats de la consulta realitzada. Fou fundat el 1998 per Larry Page i Sergey Brin, dos estudiants amb un doctorat de filosofia de Standford. Actualment els socis fundadors de l’empresa inclouen Kleiner Perkins Claufield & Byers i Sequoia Capital. Es calcula que Google respon a més de 100 milions de consultes de cerca cada dia.

Navegador

Conjunt d’eines de programari que faciliten la navegació per una xarxa informàtica. Entre els més coneguts i utilitzats estan:
1. Firefox: navegador web desenvolupat per Mozilla Corporation.
2. Windows Explorer: nom del navegador d’internet de l’empresa Microsoft, que utilitza altres programes de Microsoft Office, com ara l’Outlook per a aplicacions de correu electrònic i de grups de notícies. S’instal·la conjuntament amb els programes de Windows.
Però hi ha molts més.

http://www.whatbrowser.org/es/

Societat de la informació
[societat del coneixement]

Societat estructurada a partir del desenvolupament i la implantació de les tecnologies de la informació i la comunicació. Es caracteritza sobretot per les noves formes d’organitzar el treball, l’educació, la cultura, les transaccions econòmiques i la comunicació entre les persones. Té la facultat que tots els seus membres (ciutadans, empreses i administracions) poden obtenir i compartir tota mena d’informació de manera instantània i a distància. Els termes “societat de la informació” i “societat del coneixement” es consideren sinònims, tot i que el primer posa l’èmfasi en la tecnologia que permet la transmissió d’informació, i el segon, en el contingut de la informació. Ha estat també denominada societat postindustrial i societat digital.

Software  lliure

Es refereix al programari que pot ser utilitzat per qualsevol persona sense cost algun. Respon a una filosofia que està convençuda que el coneixement no és propietat de ningú i que les comunitats poden desenvolupar productes i posar-los a la disposició de les persones perquè aquests puguen ser utilitzats en forma gratuïta. No obstant això, és important tenir en compte que pot comportar altres costos com el de suport i altres valors agregats.

Està disponible tot tipus de programari pel que en realitat és possible no haver de comprar cap programari tancat o propietari per als usos quotidians de TIC.

Sofware obert

És igual que el software lliure, programari perquè siga utilitzat per totes  les persones sense cost algun. Però en aquest cas, a més el codi és obert, és a dir que es posa a la disposició de qualsevol interessat perquè li faça les millores que considere necessàries i ho  torne a posar a la disposició del públic.

El concepte de “Software obert” refereix al dret irrestricto d’executar, copiar, distribuir i modificar el programari. Es brinda a les persones usuàries les següents llibertats:
(1) La llibertat d’executar el programa amb qualsevol propòsit; (2) La llibertat d’estudiar com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies; (3) la llibertat de redistribuir còpies del programa; (4) la llibertat de millorar el programa i alliberar aqueixes millores al públic (L. Zúñiga). En general és desenvolupat per professionals del sector de tecnologia que donen suport la filosofia del coneixement com propietat col·lectiva. Existeixen grans comunitats de desenvolupadors a nivell mundial que s’encarreguen del desenvolupament d’aquest tipus de programari.

Software propietari

AL contrari del programari lliure i programari obert el propietari és desenvolupat per a ser  venut. Per a accedir a ell s’han de comprar llicències que  encareixen l’ús de la  tecnologia. El principal proveïdor de programari propietari és Microsoft.

Tecnologies de la informació i la comunicació
[Sigla: TIC]

Conjunt de tecnologies utilitzades per a processar i transmetre informació en format digital. Els edificis construïts a partir de l’any 1999 han de complir un conjunt de normatives tècniques per a poder tenir accés als diferents sistemes de comunicació: telefonia, televisió terrestre i per satèl·lit i xarxes de dades. Els projectes han d’ésser validats per un enginyer o un enginyer tècnic en telecomunicacions.

Web 2.0

Nom amb què es coneix la tendència actual de la informació publicada mitjançant webs a internet que utilitza eines de col·laboració, interacció i relació entre els usuaris que permeten una informació molt més dinàmica. És el resultat de l’evolució de les aplicacions tradicionals cap a aplicacions web enfocades cap a l’usuari final.

Wi-Fi

Wi-Fi (sovint escrit com Wi-fi, WiFi, Wifi i wifi), acrònim de Wireless Fidelity (Fidelitat sense fils), és una marca per a un conjunt d’estàndards de compatibilitat per a comunicacions per a xarxes locals sense fils (WLAN).

Xarxa Social

Una xarxa social és una estructura social on es creen relacions entre els membres d’una comunitat. Aquesta estructura es representa mitjançant una gràfica formada per uns nodes, les persones o grup de persones, i uns nexes d’unió, que simbolitzen la relació establerta entre els diferents individus.

Les xarxes socials són formes d’interacció col·lectiva, on les persones intercanvien informació sobre idees, gustos i preferències mitjançant textos, imatges i vídeos.

Autor: DarwinPeacock

(Vist en: l’Vikipèdia)
Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: