Skip to content

Noves eines per a l’educació II: La Wiki

febrer 11, 2011

Segona eina

La Wiki

Podríem dir, que fins al moment és l’eina interactiva, de colaboració i de creació de continguts per excel·lència.
Tècnicament és molt fàcil de crear, doncs solament requereix tenir un compte de correu.

Contingut

Dependrà de l’objectiu que es perseguisca. És ideal per a construir informació entorn d’una temàtica. També permet incorporar enllaços a altres pàgines o recursos disponibles en línia com blogs, presentacions, fotos, vídeos, àudios, xarxes socials, microblogins, etc.

Interacció amb usuaris

Com en totes les aplicacions de la Web 2.0, és molt fàcil la interactuació entre els participants, doncs permet afegir comentaris als posts/entrades de la wiki, (Wikilearning) i com la discussió dels textos (la correcció dels continguts entre tots) (Wikipedia, wikispace). El seu ús com mitjà de comunicació en l’escola és perfecte per a plantejar i resoldre problemes, prendre decisions, analitzar un tema i discutir-lo per a arribar a conclusions en equip.

Què es pot fer amb una wiki?

  –> Recopilació i presentació de fonts documentals, per exemple, articles de premsa sobre un tema sobre el qual s’està treballant en classe.
  –> Exposició d’informes i conclusions de projectes educatius realitzats en grup.
  –> Elaboració d’un glossari de l’assignatura, d’un índex d’autors, etc., amb la participació de tots els membres del grup.
  –> Elaboració d’un portafolio amb la presentació d’activitats i treballs que es consideren significatius.
  –> Elaboració d’antologies, tasca que implica la selecció, organització i presentació de textos segons determinats criteris i d’acord amb el repartiment de responsabilitats entre els autors del wiki.

Aspectes didàctics

Per a començar cal tenir clar els objectius específics i metes a arribar

 • De motivació:

  La seua facilitat en el seu ús, participació i administració

 • Explicatius:

  Tant si es destina a construir i desenvolupar un tema, on participe tota la comunitat educativa (docents, alumnes, pares), com si solament és per a una part d’ells: docents; docents i alumnes; alumnes, etc. en el seu ús, participació i administració

 • D’avaluació:

  Molt interessants per al docent, ja que permet una contínua reedició dels continguts, amb l’històric (que guarda de les actualitzacions de les participacions), es pot veure l’evolució en el treball dels alumnes.

 • Tutorials:

  El docent pot aprofitar els problemes i dificultats que es presenten en el transcurs del procés formatiu per a crear grups de discursió en el qual es plantegen solucions i alternatives d’acció.

Per tant es pot dir que desenvolupa competències com:

 1. Comunicació escrita: Requereix de capacitat d’anàlisi i capacitat per a comunicar-se per escrit en forma clara.
 2. Comunicació oral: Si fomenta el debat i intercanvi d’opinions en les reunions en l’aula.
 3. Tractament de la informació, competència digital: Permet la generació de continguts digitals en forma fàcil i molt senzilla.
 4. Prendre la iniciativa i exercir la creativitat: Depenent dels usos i assignacions, és més necessari ésser creatiu quan es requereix de la recerca de solucions a problemes.
 5. Relacions interpersonals: És necessari mantenir comportament respectuós en relació amb les opinions dels altres i una actitud oberta a les diferències d’opinions.
 6. Reconeixement i adaptació a la multiculturalidat: És útil per a desenvolupar la tolerància cap a les diferències de criteri en relació amb un tema o situació determinada.

Alguns exemples:

Aula wiki 21: Espai en el qual es presenta informació orientadora per a la creació de wikis i disposa de molts enllaços a altres wikis i webs educatives

Competencia digital, una propuesta: Model de wiki en la qual es presenta el tema i es discuteix. Hi ha diferents contribuents amb aquest espai.

Científicos Ilustres: en aquesta wiki es presenta informació d’alguns científics públics a l’espera dels comentaris/aportes o contibució  d’usuaris.

Eduwikis en el Aula 2.0:  Sobre l’ús de wikis en l’Educació Primària.

Wikisaber.es : Recursos i activitats per a ‘Educació Primària.

Saber treballar en equip és un component fonamental de la competència social i ciutadana.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: